διατηρητεο

Ιδιωτικά Διατηρητέα Κτίρια & δυνατότητες

Τα διατηρητέα κτίρια και μνημεία αποτελούν σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και οφείλουμε να σεβόμαστε την αρχιτεκτονική και ιστορική τους αξία, ωστόσο λόγω έλλειψης διευκολύνσεως από τους κρατικούς φορείς είναι και ένα μεγάλο «βάρος» για τους ιδιοκτήτες, αφού δεσμεύεται η περιουσία τους για χρόνια, ενώ η συντήρησή τους και η αποκατάστασή τους μερικές φορές αποτιμάται 2 με 3 φορές περισσότερο από την κατασκευή μιας συνήθους οικοδομής.

Στην Ελλάδα τα διατηρητέα χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες ανάλογα με τον φορέα κήρυξης και προστασίας τους. Η πρώτη κατηγορία αφορά όσα ακίνητα υπάγονται αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και η δεύτερη όσα υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

 

Χρόνια συζητείται η θέσπιση κινήτρων, για εργασίες αποκατάστασης, αναπαλαίωσης, αναστήλωσης και συντήρησης, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να μην υποβάλλονται σε δυσβάστακτη οικονομική δαπάνη. Σήμερα η μόνη φορολογική ελάφρυνση για διατηρητέα κτίρια είναι ότι η ιδιότητα ενός κτιρίου ως διατηρητέου ή μνημείου συνεπάγεται απαλλαγή του από το συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, σε περίπτωση που είναι άνω των 100 ετών.

Ωστόσο, αναμένεται η προδημοσίευση και οι ειδικότεροι όροι του νέου προγράμματος «Διατηρώ κατ’ οίκον»: Το νέο πρόγραμμα για τις αποκαταστάσεις των ερειπωμένων κτιρίων, αφορά σε:

  • ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ​ ​
  • ΚΤΙΡΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ

Σχετικό link

Το γραφείο μας ειδικεύεται σε εργασίες αποκατάστασης, αναπαλαίωσης, αναστήλωσης και συντήρησης. Επικοινωνήστε μαζί μας, να συζητήσουμε το project σας.

    Το email σας θα παραμείνει εμπιστευτικό. Τα απαιτούμενα πεδία έχουν αστερίσκο *

    Leave a Comment

    Top