ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2024

Δημοσιεύσεις ανακοινώνουν την έναρξη εντός του 2024, δύο νέων προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών. To πρώτο, το οποίο θα αφορά μόνο σε «ευάλωτα» νοικοκυριά φημολογείται να βγει «στον αέρα» στα μέσα Ιουνίου, ενώ ο οδηγός για το ετήσιο «Εξοικονομώ» του 2024 υπολογίζεται ότι θα δημοσιευθεί από το φθινόπωρο και έπειτα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Οικονομικού Ταχυδρόμου».

Ειδικότερα, όπως λέει το ρεπορτάζ, το αμέσως επόμενο διάστημα θα δοθεί η εκκίνηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για ένα «Εξοικονομώ», συνολικού προϋπολογισμού περίπου 60 εκατ. ευρώ από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα αφορά αποκλειστικά νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα που διαθέτουν την κυριότητα μονοκατοικίας ή διαμερίσματος και επιθυμούν να τα αναβαθμίσουν ενεργειακά.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται με τη μέθοδο άμεσης διαδικασίας «First In, First Out», δηλαδή βάσει σειράς προτεραιότητας όπως αυτή προκύπτει από την ημερομηνία και την ώρα της οριστικής τους υποβολής. Η μέση επιδότηση εκτιμάται περίπου στα 12.500 ευρώ για κάθε δικαιούχο και θα αφορά παρεμβάσεις όπως είναι η τοποθέτηση μόνωσης, η αλλαγή κουφωμάτων κλπ. Συνολικά έχει υπολογιστεί ότι το πρόγραμμα μπορεί να επιδοτήσει εργασίες αναβάθμισης σε 5.000 φτωχά νοικοκυριά, προκειμένου να μειώσουν τις ενεργειακές τους ανάγκες και το κόστος ενέργειας και να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Επιπλέον, το επιτελείο του ΥΠΕΝ προετοιμάζει και το «Εξοικονομώ 2024» με ένα μοντέλο διαφορετικό από εκείνα των προηγούμενων ετών. Για την υλοποίησή του έχουν εξασφαλιστεί περί τα 700 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ υπολογίζεται να προστεθούν και 170 εκατ. ευρώ από το RePowerEu.

Το νέο πρόγραμμα για τα νοικοκυριά θα προβλέπει αυξημένες επιδοτήσεις για εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, ενώ στις επιλέξιμες δαπάνες θα παραμείνουν και άλλες παρεμβάσεις που αφορούν αναβάθμιση θερμομόνωσης, συστημάτων χρήσης ζεστού νερού, αλλαγή κουφωμάτων κλπ.

Παρά το γεγονός ότι οι προηγούμενοι κύκλοι εξοικονομώ φαίνεται να έχουν “παγώσει” και οι αποφάσεις υπαγωγής των πιο πρόσφατων προγραμμάτων, όπως το εξοικονομώ για νέους δεν έχουν ακόμα εκδοθεί, ελπίζουμε στη δημοσίευση και υλοποίηση προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας.

ΠΗΓΗ

Top