Γενική εικόνα κεφαλίδας

Αδήλωτα τετραγωνικά: αναμένεται επίσημη ανακοίνωση για επαναλειτουργία της πλατφόρμας

Σε διαδικασία ενεργοποίησης βρίσκεται ο Β’ κύκλος λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ για τα αδήλωτα τετραγωνικά,  η οποία θα λειτουργήσει με μοντέλο τακτοποίησης των αυθαιρέτων. Ποια είναι η ημερομηνία που προκρίνεται για την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας.

Με δεδομένη την εκτίμηση ότι παραμένει αδήλωτο ένα πολύ υψηλό  ποσοστό επιφανειών  ειδικά στην Περιφέρεια η  επαναλειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αδήλωτων τετραγωνικών της ΚΕΔΕ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ecopress», θα ανοίξει για τους πολίτες την 1η Σεπτεμβρίου 2021. Το ζήτημα της επαναλειτουργίας έχει τεθεί μετ΄επιτάσεως προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ  τόσο από την ΚΕΔΕ όσο και από τη θεσμική εκπροσώπηση των ιδιοκτητών, την ΠΟΜΙΔΑ.

Μάλιστα, σε πρόσφατη επιστολή της, η ΠΟΜΙΔΑ μέσω της οποίας ζητάει την άμεση επαναλειτουργία της,  υπογραμμίζει, ότι η μη ενεργοποίηση της πλατφόρμας, παγώνει μεγάλο ποσοστό μεταβιβάσεων.  Κι αυτό γιατί όπως εξηγεί,  «η ανακριβής δήλωσή των αδήλωτων τετραγωνικών για την επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού (συνήθως πενταπλάσιων στην επαγγελματική χρήση από την οικιακή!) επισύρει σήμερα πρόστιμο 60%, η εκπρόθεσμη 100% .  Μάλιστα, το πρόστιμο για την επιβολή ΤΑΠ είναι 200% επί της αρχικής οφειλής».

Δυσμενείς συνθήκες

Σε μία τέτοια δυσμενή συνθήκη, θεωρείται δεδομένο, ότι η πλειοψηφία  των ιδιοκτητών θα περιμένουν να δηλώσουν στην πλατφόρμα, προκειμένου να λάβουν βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ, αναγκαίο έγγραφο για το φάκελο μεταβίβασης από τον οικείο δήμο, χωρίς να χρεωθούν τα πρόστιμα-μαμούθ που επανήλθαν σε ισχύ με το κλείσιμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ.

Επαναλειτουργία το Σεπτέμβριο

Στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, αναφέρθηκε, ότι «η ΚΕΔΕ θα προτείνει να ανοίξει εκ νέου η ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης τετραγωνικών από την 1η Σεπτεμβρίου με πρόβλεψη για 20% των προστίμων και προσαυξήσεις 5% ανά εξάμηνο προκειμένου οι πολίτες που θέλουν να δηλώσουν τετραγωνικά και ξεκαθαρίσουν τις περιουσίες τους να μπορούν να το πράξουν και φυσικά οι Δήμοι να έχουν τα ανάλογα έσοδα».  Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Ecopress,  το ΥΠΕΣ προκρίνει την επαναλειτουργία της πλατφόρμας την 1η Σεπτεμβρίου και το προσεχές διάστημα αναμένεται προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις.

Με μοντέλο τακτοποίησης αυθαιρέτων

Η λύση των κλιμακωτών προστίμων για όσους ιδιοκτήτες προχωρήσουν σε δηλώσεις των κρυμμένων επιφανειών, είναι η μέθοδος που προκρίνεται για τη λειτουργία του δεύτερου κύκλου, στη λογική του μοντέλου τακτοποίησης αυθαιρέτων, που θέτει ρεαλιστικούς στόχους αποπληρωμής και απελευθερώνει παράλληλα χιλιάδες ιδιοκτήτες  από τη μέγγενη των αβάστακτων προστίμων.

Κλιμακωτά πρόστιμα

Με την επαναλειτουργία της πλατφόρμας, προκρίνεται η λύση στα εμβαδά που θα δηλώνονται για πρώτη φορά να επιβάλλεται προσαύξηση επί των οφειλών από 1.1.2020, ποσοστού +20% για το πρώτο εξάμηνο της καθυστέρησης, και + 5% για κάθε επόμενο εξάμηνο, όπως ακριβώς ισχύει και στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων, και με ανώτατο όριο το +50%. Πρόκειται για μία πρόταση επαναλειτουργίας που έχει καταθέσει η ΠΟΜΙΔΑ και έχει υιοθετηθεί από την ΚΕΔΕ με ομόφωνη απόφαση.

Το γραφείο μας βρίσκεται στη διάθεσή σας για περαιτέρω λεπτομέρειες.

Top