Πρόκειται για ένα λιθόκτιστο κτίσμα, στην καρδιά της Παλιάς Πόλης των Χανίων, το οποίο αναπτύσσεται σε δύο βασικά επίπεδα με το επίπεδο του α’ ορόφου να είναι διαμπερές. Η είσοδος πραγματοποιείται από τη Χ” Μιχάλη Νταλιάνη, το βόρειο δηλαδή τμήμα,  με ξεχωριστή είσοδο για το κατάστημα του ισογείου και ξεχωριστή για την επικοινωνία με το πρώτο επίπεδο.  Η αρχική κατασκευή χρονολογείται στο 18ο και 19ο αιώνα και αποτελεί προϊόν λαϊκής αρχιτεκτονικής. Ωστόσο παρατηρούνται μεταγενέστερες επεμβάσεις μερικής ανακατασκευής, αφού το κτίριο υπέστη καταστροφές κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Παρά το γεγονός ότι το κτίριο αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα (ισόγειο & όροφο) το συνολικό ύψος του ξεπερνά τα εννέα μέτρα. Εντός του υψηλότερου τμήματος του α’ ορόφου,  αποκαταστάθηκε η ύπαρξη ενός εσωτερικού παταριού (μεσοπατώματος) που δίνει πρόσβαση στο λεγόμενο  “λιακό” με ψηλούς περιμετρικούς τοίχους που απέτρεπαν την οπτική επαφή με την οδό Τσουδερων και σήμερα λειτουργεί ως εξωτερικός χώρος της οικίας.

Στο ισόγειο, επαναφέραμε τη χρήση εμπορικού καταστήματος καθώς κατά την προφορική μαρτυρία των ιδιοκτητών λειτουργούσε προπολεμικά ως ξυλουργείο. Εντός του καταστήματος του ισογείου υπάρχει και μια λιθόκτιστη κρήνη, η οποία συντηρήθηκε.

Έγινε αποκατάσταση και των όψεων με ανακατασκευη των εξωστών στις δύο όψεις του κτιρίου, νέα ξύλινα κουφώματα και χρωματισμό σε γαιώδη απόχρωση.

(ΜΕΛΕΤΗ – ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ -ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ)

Photos: Rita Photography

Έτος: 2023
Top